Τα μηνύματα από το περιβάλλον δεν είναι καθόλου μα καθόλου αισιόδοξα. Μετά την αλόγιστη και μαζική καταστροφή των δασών και το λιώσιμο των πάγων, τώρα επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στην Ανταρκτική.
Κάτι που σημαίνει ότι η παρθένα αυτή περιοχή αρχίζει και μολύνεται και ρυπαίνεται. Την αποκάλυψη έκαναν δυο επιστήμονες η Alex Aves και η Laura Revell και τη δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Cryosphere». Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από απάτητο φρέσκο χιόνι το οποίο έλιωσαν και εντόπισαν κατά μέσο όρο 29 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο λιωμένου χιονιού. Μάλιστα τα σωματίδια ήταν από 13 διαφορετικούς τύπους πλαστικών.
Το πιο κοινό ήταν το PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), ο τύπος πλαστικού που χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή μπουκαλιών και ρούχων. Η Laura Revell είπε σχετικά: «Ήμασταν αισιόδοξες ότι δεν θα υπήρχαν μικροπλαστικά σε μια τόσο παρθένα και απομακρυσμένη περιοχή. Συλλέξαμε δείγματα χιονιού από 19 τοποθεσίες στην περιοχή Ross Island της Ανταρκτικής και βρήκαμε μικροπλαστικά σε όλες αυτές. Δεν εκπλήσσομαι καθόλου πλέον. Από τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια μάθαμε ότι όπου και να ψάχνουμε για αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, τα βρίσκουμε».
Και η Alex Aves συμπλήρωσε: «Είναι απίστευτα λυπηρό, αλλά η εύρεση μικροπλαστικών στο φρέσκο χιόνι της Ανταρκτικής υπογραμμίζει την έκταση της ρύπανσης από πλαστικά ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου».
Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί στον συνεχώς αυξανόμενο όγκο της βιβλιογραφίας σχετικά με τα μικροπλαστικά τα οποία πλέον είναι παντού ως ατμοσφαιρικός ρύπος. Ακόμη και στη Ανταρκτική.
Τι είναι τα μικροπλαστικά
Το πλαστικό είναι ένα συνθετικό υλικό που βρίσκεται και χρησιμοποιείται παντού στον κόσμο. Έχει αντοχή και μακροζωία και όταν το πλαστικό με την πάροδο του χρόνου αποδομείται, τότε παράγονται τα μικροπλαστικά (δηλαδή μικρά σωματίδια από πλαστικό με εξαιρετικά μικρή διάμετρο που συχνά δεν είναι ορατά με το μάτι). Τα μικροπλαστικά προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς καθώς συχνά πυκνά είναι και τοξικά. Το μικρό τους μέγεθος και η σχετικά χαμηλή πυκνότητα τους, τους επιτρέπουν να μεταφερθούν με τον αέρα και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις.
Με λίγες εξαιρέσεις, όπως η ρύπανση από μόλυβδο στα τέλη του 19ου αιώνα, η Ανταρκτική θεωρείται γενικά ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη από τους ανθρώπους. Και αυτό οφείλεται στο ότι βρίσκεται μακριά, και ότι οι ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, την κάνει απρόσιτη. Θεωρείται από τους επιστήμονες ως η τελευταία εναπομείνασα αληθινή έρημος στη γη.